Descoperirea care ar putea fi tratamentul revoluționar pentru boala Parkinson

de: Bianca Prangate
03 11. 2018
Tribuna

Credința populară este că apendicele uman nu are niciun scop în corp și că este un organ vestigial, de care nu mai avem nevoie.

Cu toate astea, s-ar putea ca apendicele nostru să nu fie atât de inutil pe cât am fi crezut până acum. Cercetătorii au descoperit că oamenii a căror apendice a fost scos prin operație au șanse cu 25% mai mici să facă boala Parkinson, în funcție de zona în care locuiesc.

Mai mult, oamenii de știință au descoperit că grămăjoarele de proteine asociate cândva cu apariția bolii Parkinson se regăsesc atât în apendice, cât și în alte părți din sistemul digestiv. Astfel, speculațiile că bolile de creier au legătură cu sistemul digestiv mai primesc o dovadă.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii din toată lumea au adunat date de la Parkinson’s Progression Markers Initiative și de la Swedish National Patient Registry, pentru a înțelege relația dintre bolile neurologice și apendicectomii.

Concluziile la care au ajuns cercetătorii nu sunt pe deplin surprinzătoare. Comunitatea medicală a tot adunat dovezi care sugerează că, în multe cazuri, boala Parkinson începe undeva în sistemul digestiv, trece prin nervul vag și ajunge în creier. Mai mult, unul din simptomele timpurii ale bolii este constipația.

„Deși are reputația că în mare nu este necesar, apendicele de fapt joacă un rol major în sistemul nostru imunitar, în reglarea conținutului bacterian din intestine, și acum, după cum arată cercetarea noastră, în apariția bolii Parkinson”, a explicat autoarea studiului, Viviane Labrie, de la Van Andel Research Institute din Michigan.

Apariția bolii Parkinson este un proces lent. Trec ani întregi până când celulele care produc dopamină din creier se degradează până în punctul în care bolnavii ajung să aibă parte de rigiditate a mușchilor, de convulsii ale corpului și de pierderea abilităților automate de mișcare.

Mai bine de jumătate de milion din cele 1,7 milioane de pacienți a căror registru medical a fost verificat în cadrul studiului au avut parte de operații în urma cărora le-a fost scos apendicele, pe când 2.200 au fost diagnosticați cu boala Parkinson. Răspândirea bolii era de 1,6 la 100.000 de oameni, în cazul oamenilor fără apendice, și de 2 la 100.000, în cazul celor care încă aveau apendicele.

Deși scoaterea apendicelui nu este sub nicio formă o garanție că boala Parkinson nu te va lovi, cercetarea oferă un indiciu în plus oamenilor de știință în înțelegerea bolii.